Programul Lunar

REPETIȚIE GENERALĂ” de Aldo Nicolaj

Sinopsis: „Repetiție generală” nu este o poveste despre teatru. Este o comedie plină de umor negru și de cinism cu eroi simpli, oameni oarecare, s-ar zice, care pregătesc lovitura vieții lor. O confuzie survenită accidental le va da prilejul să facă o „repetiție generală” a planului pe care-l au. Spectacolul exploatează copios ciudățeniile personajelor și umorul spumos al replicilor în care Aldo Nicolaj este un maestru desăvârșit.

Distribuția: Dorin Ceagoreanu, Oana Liciu-Gogu, Izabela Badovics, Patricia Buraga, Andrei Șchiopu, Bogdan Constantin Tălmaciu

Un spectacol de Sorin Militaru

AVENTURILE LUI MICKEY MOUSE” de Aida Ganea

Sinopsis: Actorii Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” Petroșani vă invită la Spectacolul interactiv „Aventurile lui Mickey Mouse” de Aida Ganea, un spectacol de Dan Mirea. Spectacolul prezintă situații inedite și amuzante create de Mickey și Minnie alături de celelalte personaje din spectacol.

Distribuția: Patricia Buraga, Andrei Șchiopu, Oana Liciu-Gogu, Mihai Sima, Oana Crișan, Laurențiu Vlad

Regia: Dan Mirea

CIULEANDRA” după Liviu Rebreanu

Romanul lui Liviu Rebreanu Ciuleandra este o pasiune mai veche de-a mea. Este o operă potrivită pentru a fi transpusă în diferite forme de expresie scenică. Eu am ales o formă provocatoare, pentru a confrunta publicul cu o serie de probleme sociale și psihologice din realitatea de azi. Prin aceasta doresc să obțin un impact mai profund asupra spectatorului, să-i stimulez gândirea critică și emoția artistică.

Din perspectivă socială, spectacolul reflectă fenomenul dominant al vieții moderne din spațiul românesc: influența corupției și a intereselor politice asupra justiției. Personajul Puiu Faranga se încadrează în arhetipul contemporan al copilului de bani gata. El își permite să ducă o viață de lux și de plăceri, fără a avea o ocupație, o pasiune, o aspirație. Puiu nu este pedepsit pentru crima sa, ci este tratat cu indulgență de autorități, datorită statutului său social. Spectacolul nostru reflectă, de asemenea, și contrastul dintre clasa celor avuți și clasa celor săraci. Contrastul apare și mai izbitor în scenele cu părinții Mădălinei, scene care nu există în versiunea literară. Spectatorul va avea de meditat asupra dramei înstrăinării Mădălinei, care este smulsă din mediul ei rural și adusă la oraș, spre a fi supusă unui proces de transformare forțată. Ea își schimbă radical aspectul, comportamentul și identitatea. Devine o doamnă sofisticată, care participă la viața mondenă a orașului, dar care își pierde esența și fericirea.

            Din perspectivă psihologică, spectacolul nostru explorează mecanismele subconștientului uman, care pot genera comportamente iraționale și violente. Aproape toată acțiunea are loc în sanatoriul unde Puiu Faranga trece printr-un proces de introspecție și de căutare a cauzelor care l-au determinat să comită crima. El își rememorează viața sa, de la copilărie până la momentul fatal, și își analizează sentimentele, impulsurile și conflictele interioare. Spectatorul este implicat în acest proces, fiind provocat să îl înțeleagă și să îl judece pe Puiu, dar și să își examineze propria sa psihologie.

Dansul Ciuleandra are o semnificație simbolică în poveste. Este un dans cu o accelerație ascendentă, care exprimă o stare de exaltare și de nebunie, fiind asociat cu momentul în care Puiu își omoară soția. Elementele folclorice vor oferi publicului o imagine autentică și colorată a vieții țărănești, dar și o cheie de interpretare a psihologiei personajelor, a sensurilor anumitor scene. Dumitru Acriș

Distribuția: Mihai Rădulea, Patricia Buraga, Dorin Ceagoreanu, Cosmin Brehuță, Izabela Badovics, Mihai Sima, Oana Liciu-Gogu, Irina Bodea-Radu, Mihai Alexandru, Robert Vladu, Daniel Cergă, Bogdan Tălmaciu, Simona Codreanu, Andrei Șchiopu

Dramatizare de Angelina Roșca-Ichim

Coregrafia: Ștefan Lupu

Un spectacol de Dumitru Acriș

FRAM, URSUL POLAR” după Cezar Petrescu

Sinopsis:  “Fram, ursul polar” este un spectacol care se adresează nu numai celor mici ci si celor mari cuprinzând numeroase pilde despre viaţă. Povestea face referire la trecerile în diferite etape a unui urs polar care după ce rămîne orfan este vândut unui circ. Viaţa dincolo de realitate e un “circ”. Iar personajul central Fram îşi consumă întreaga existenţă într-o captivitate aproape de nesuportat. Deşi apariţia lui în această lume “mizeră” nu face decât să-i rănească sufletul alinat de zâmbetul copiilor în faţa tuturor giumbuşlucurilor pe care le face atunci când este pe scenă.          Singurul lucru pe care şi-l doreşte e acela de a deveni “liber”, de a putea fi aproape de sălbăticia în care s-a născut.

Distribuția: Oana Crișan, Oana Liciu-Gogu, Nicoleta Niculescu, Irina Bodea-Radu, Mihai Sima, Andrada Dobre, Gheorghe Stoica.

Regia și scenografia: Horațiu Ioan Apan

CASA DE PE GRANIȚĂ” adaptare după Slawomir Mrozek

Sinopsis:  „Casa de pe graniță” este o adaptare a regizoarei Muriel Manea după parabola teatrală a lui Slawomir Mrozek. Piesa este povestea unei familii distruse după ce prin mijlocul casei sale trece granița dintre două țări. Nu doar decizia este absurdă, ci și regulile pe care membrii familiei trebuie să le respecte. Drama lui Mrozek vorbește despre non-sensul și brutalitatea cu care politica anulează identitatea individuală.

Distribuția: Daniel Cergă, Oana Crișan, Patricia Buraga, Andrei Șchiopu, Andrada Dobre, Laurențiu Vlad, Dorin Ceagoreanu, Robert Vladu, Gheorghe Stoica, Oana Liciu-Gogu și Bogdan Constantin Tălmaciu

Regia: Muriel Manea

Scenografia: Eliza Labancz

PINOCCHIO” după Carlo Collodi

Sinopsis:  Vă invităm și vă așteaptăm la o călătorie plină de peripeții și aventuri, puse într-un spectacol care îți vor spune o poveste cu tâlc, Pinocchio, băiețelul din lemn care a prins viață.

Distribuția: Andrei Șchiopu, Gheorghe Stoica, Bianca Holobuț, Patricia Buraga, Izabela Badovics, Dorin Ceagoreanu

Regia și scenografia: Valentin Neacșu

50 DE SECUNDE” de Daniel Oltean
Sinopsis: „50 de secunde” e un text conceput ca o anchetă penală, în care este interogat un criminal. Dar dialogul devine încetul cu încetul un fel de introspecție a fiului care și-a ucis mama, o ceartă/împăcare/ispășire emoționantă și plină de cruzime, ca orice viață traumatizată.

Distribuția: Bogdan Constantin Tălmaciu, Robert Vladu, Bianca Holobuț, Călin Manițiu

Regia: Mara Sermășan
Scenografia: Marius Niculescu

FANTASTICUL DOMN VULPE” după Roald Dahl

Sinopsis: Domnul Vulpe iese în fiecare noapte și fură câte ceva de-ale gurii de la trei fermieri tare nesuferiți. De la Boggis fură găini, de la Bunce, rațe și gâște, iar de la Bean, curcani. Asta până când, exasperați, aceștia pun la cale un plan ca să-l scoată pe vulpoi din vizuină. Fermierii nu știu însă cât de fantastic este domnul Fox și de câte este în stare să își apere familia. Fantasticul vulpoi Domnul Fox, reușește să scape, împreună cu familia sa.

Distribuția: Daniel Cergă, Mihai Sima, Simona Codreanu, Izabela Badovics, Oana Liciu-Gogu, Oana Crișan, Cliuța Șușu

Regia și scenografia: Marius Costache 

 

 

Spectacolul „Avarul” adaptare după Molière

Sinopsis:  „Avarul” este una din cele mai cunoscute piese de Molière, cu o poveste destul de complexă, dar cu atât mai spumoasă. Zgârcitul Harpagon este obsedat să-și păzească avuția, iar pentru asta face orice, neglijându-și copiii și prefăcându-se falit. Un complot deștept al celor din jur îl face să-și piardă bănetul, acceptând niște compromisuri pentru binele altora.

Regizorul Mc Ranin a optat pentru o abordare în cheie aproape clovnescă, cu contururi îngroșate, a intrigii și relațiilor dintre personaje, într-un spectacol cu multă muzică și mișcare, folosind elemente de commedia dell’arte, de la costumație și machiaj la bastonade. De asemenea, a mizat pe o distribuție inedită – surpriza acestei premiere. Aceasta este prima sa colaborare cu Teatrul „Ion D. Sîrbu”. Montarea cu „Avarul” marchează și la Petroșani Anul Internațional Molière, la 400 de ani de la nașterea dramaturgului.

Mc Ranin este scenograf și regizor de teatru. Este fondator şi director al  Teatrului Municipal „Tony Bulandra” din Târgoviște şi al Festivalului Artelor Spectacolului „Babel”. Conferențiar la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. La mijlocul anilor ‘90 a fost regizor la Disneyland Park în Paris. Printre altele, a fost și director artistic al Teatrului de Artă din Deva (2010-2013). Se află la prima colaborare cu Teatrul „Ion D. Sîrbu”. A montat sau a creat scenografia la câteva zeci de spectacole în numeroase teatre din țară (București, Sibiu, Constanța, Reșița, Târgoviște etc.) și a realizat mai multe filme documentare.

Distribuția: Oana Liciu-Gogu, Mihai Alexandru, Patricia Buraga, Bogdan Constantin Tălmaciu, Simona Codreanu, Mihai Sima, Izabela Badovics, Laurențiu Vlad, Andrada Dobre, Gheorghe Stoica și Daniel Cergă

Coregrafia: Cristian Marin

Un spectacol de: Mc Ranin

FATA MOȘULUI ȘI FATA BABEI” după Ion Creangă

Sinopsis:  Demult, existau un moș și o babă. Baba avea o fată, dar și moșul avea una. Fata moșului era frumoasă, harnică, delicată, bună la suflet, pe când, fata babei era fix invers. Într-o zi, baba a gonit-o pe fata moșneagului de acasă. Fata a plecat… Pe drum, a gasit o fântână, un cuptor,un cățelus… Toți aveau nevoie de ajutor. Fata i-a ajutat și a plecat mai departe. După mult timp de mers a întâlnit -o pe sfânta Duminică. Sfânta a ocrotit-o și a ajutat-o. La plecarea fetei, i-a spus să se ducă sus in pod si să aleagă o ladă și să nu o deschidă până acasă. Fata a ales-o pe cea mai mică și a plecat. Ajunsă acasă, a deschis lădița și din ea au ieșit bani, animale blânde, câte și mai câte! Baba,văzând aceasta,a trimis-o și pe fata ei. Și fata babei s-a întâlnit pe drum cu fântâna, cuptorul si câinele,dar ea nu i-a ajutat. S-a întâlnit și cu Sfânta Duminică. La fel s-a întamplat și cu ea… Sfânta a zis să meargă și să ia o lădiță și să nu o deschidă până acasă. Zis si făcut! Dar fata babei, a luat cea mai mare ladă. Când a ajuns acasă și a deschis lada,vai! Numai lighioane au ieșit de acolo. Și ea și baba nu au mai scăpat de ele…

Morala: Bunătatea, hărnicia și dăruirea sunt calități ce nu trebuie să ne lipsească și ar trebui ca de mici copii să le deprindem.

 

Distribuția: Oana Liciu-Gogu, Andrada Dobre, Mihai Sima, Oana Crișan, Izabela Badovics, Gheorghe Stoica.

 

Regia: Horațiu Ioan-Apan

Scenografia: Marius Niculescu