A Douăsprezecea Noapte

de William Shakespeare

21

decembrie

"A Douăsprezecea Noapte" de William Shakespeare este un labirint al dragostei. Doi gemeni, Sebastian și Viola sunt despărțiți de un naufragiu și ajung pe insula Ilyria, crezând  unul despre celălalt că au pierit în apa mării. Viola ia numele de Cesario și intră în slujba Ducelui Orsino, de care se îndrăgostește, duce care iubește  la rândul lui pe Contesa Olivia, la care îl  trimite pe tânărul Cesario ( Viola) să o cucerească  pentru el, dar Olivia, care promisese că nici un bărbat nu o să îi vadă chipul timp de șapte ani, începe să nutrească sentimente de iubire pentru Cesario.  Astfel se naște un triunghi al dragostei: Viola îl iubește pe Orsino, Orsino o iubește pe Olivia, iar Olivia îl iubește pe Cesario (Viola).

Pe de altă parte Feste, Sir Toby, Sir Andrew și Maria construiesc cu dibăcie  o farsă îngâmfatului de  Malvolio care  își dorește cu ardoare un rang mai mare printr-o eventuală căsătorie cu Olivia. Cei patru folosesc această dorință ascunsă a lui Malvolio și îi plantează o scrisoare de dragoste scrisă de Maria în numele Oliviei ca să îl zăpăcească. Schimbările produse în Malvolio de către falsa scrisoare o șochează pe Olivia și astfel ajunge închis într-o temniță unde îi este trimis preotul Topaz (Feste) să „îi aducă sufletul la lumină”.

Între timp Sebastian, fusese salvat de Antonio, un căpitan de vas care îi produsese daune materiale Ducelui Orsino și care din dragoste pentru Sebastian, înfrunta un mare pericol însoțindu-l în Ilyria. Similaritatea înfățișării lui Sebastian cu a lui Cesario completează partea comică a piesei, întrucât Olivia crezând că este Cesario, se căsătorește în secret cu el.

În final când Cesario, Sebastian, Olivia și Orsino ajung față în față, confuzia ia proporții și Viola își arată adevărata-i  identitate prilej în care își mărturisește dragostea pentru Orsino, dar și bucuria reîntâlnirii cu fratele său.

În același timp aflăm și de căsătoria lui Sir Toby cu Maria și de efectele farsei  asupra lui Malvolio.

Toată această poveste este susținută de cântecele și frazele pline de tâlc ale nebunului Feste, care pare să știe tot ce se întâmplă  și ne dă impresia că de fapt el orchestrează totul.

Traducerea: Violeta Popa, George Volceanov