Teatrul Dramatic ,,Ion D. Sîrbu"

Cei 75 de ani de la înființarea Teatrului din Petroșani vor fi aniversați între 4-10 decembrie printr-o gală cu spectacole invitate, expoziții, dezbateri, reprezentații pentru copii și un showcase al Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu”.

Programul include trei spectacole ale Teatrului Național „Satiricus – I.L. Caragiale” de la Chișinău, care se vor juca în primele trei zile ale galei. Acestea sunt Unchiul Vanea de Cehov, cel mai recent spectacol al regizorului Dumitru Acriș, care urmează să monteze la Petroșani o dramatizare după romanul Ciuleandra de Liviu Rebreanu; cunoscuta comedie Revizorul de Gogol și un musical realizat tot după Ciuleandra, ambele în regia lui Alexandru Grecu.

Secțiunea dedicată copiilor constă în trei spectacole create de Compania „Magic Puppet” din Cluj. Prima reprezentație va avea loc duminică, 3 decembrie, de la ora 12, cu Bucătarul regelui, un spectacol de păpuși cu elemente de magie și experimente științifice. Vineri, 8 decembrie, de la orele 10 și 11,30, se va juca Mini omul de știință, un spectacol dedicat exclusiv celor mai spectaculoase experimente. Ultimul spectacol, Cine e în joben?, cu momente de magie și ventrilocie, se joacă duminică, 10 decembrie, de la ora 12.

Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” va prezenta în săptămâna aniversară patru din cele mai recente producții ale sale: premiera națională Minunea de György Schwajda, în regia lui László Molnár; comedia neagră Repetiție generală de Aldo Nicolaj, regia: Sorin Militaru – care a deschis stagiunea 2023/2024; Avarul de Molière, un spectacol de MC Ranin; Omul cu mârțoaga de G. Ciprian, direcția de scenă Victor Ioan Frunză.

Detalii despre evenimentele galei aniversare se găsesc în documentul atașat. Biletele se pot achiziționa de la casieria teatrului și online de pe platforma iabilet.ro.

Cu ocazia aniversării sunt așteptați la Petroșani președintele UNITER, organizația breslei teatrale din România, critici de teatru, curatori, directori de teatre, actori și regizori care au colaborat cu TDIDS, precum și reprezentanți ai Consiliului Județean Hunedoara – instituția care patronează teatrul petroșănean – și ai autorităților locale din Valea Jiului.

„Sperăm ca programul acestei săptămâni aniversare să atragă atenția și curiozitatea spectatorilor noștri din Valea Jiului, adulți și copii, pe care-i așteptăm cu drag la teatru. De asemenea, ne dorim ca showcase-ul cu spectacolele noastre să facă mai cunoscut și mai vizibil Teatrul Dramatic «Ion D. Sîrbu» în peisajul teatral național și internațional”, au declarat organizatorii.

 

TDIDS

Secretariat literar